Magyar Állatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete
Állattartóknak >>  Tájékoztatók >>  Kisállat egészségügyi könyv

Kisállat Egészségügyi Könyv

A 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet bevezette az ún. Kisállat Egészségügyi Könyv-et, ezzel egységesítette, ill. előírta az e területen használatos oltási könyvek, oltási igazolások minimális szöveges tartalmát, és meghatározta a tartalmi részek pontos helyét. E dokumentum fontos újdonsága, hogy a belső borítóján egy sorszámot kell tartalmaznia, ami alapján beazonosítható, hogy az oltási könyvet melyik állatorvos állította ki. A sorszámot a fenti rendelet szerint a Magyar Állatorvosi Kamara adja ki.

Sorszámozott Kisállat Egészségügyi Könyveket az állatorvosok vagy a MÁOK-tól rendelhetnek (ezeken a külső borítón ott szerepel a MÁOK logója), vagy a Kamarától igényelt sorszámtartomány felhasználásával saját maguknak (rendelőjüknek) készíttethetnek ilyet. A saját gyártatású könyveken a MÁOK logó használata nem megengedett, viszont szerepelhet rajta az állatorvos, vagy a rendelő saját logója, reklámja. A szabályozás szerint így nem maguk az oltási könyvek egységesek (egyformák), hanem csak a tartalmuk az.

A sorszámozott Kisállat Egészségügyi Könyveket a rendelet szerint a veszettség elleni oltások igazolására kell használni, a következők szerint:

- 2009-ben akkor, ha az állat először kap életében veszettség elleni védőoltást, vagy tulajdonosa megváltozik, vagy az elveszett oltási könyvet kell pótolni;

- 2010. január 1.-től minden esetben, amikor az állat újabb veszettség elleni oltást kap. (Ennek következtében a 2010. évben minden korábban veszettség ellen beoltott kutya -ill. macska- régi oltási könyvét kötelezően le kell cserélni az új tipusú Kisállat Egészségügyi Könyvekre!

A MÁOK országos küldöttközgyűlésének 2009. szeptember 2.-i határozata alapján (ami minden tagra nézve kötelező érvényű kamarai rendelkezés) 2010. január 1.-től kezdődően kutyák esetében ezt az új könyvet kell kitölteni minden egyéb betegség elleni védőoltás beadásakor is (tehát már az ún. alapimmunizálás alkalmával is). Macskák és vadászgörények esetében ennek a könyvnek a használata csak ajánlás.

A sorszámozott Kisállat Egészségügyi Könyv bevezetésének fontos újdonságtartalma, hogy annak kiadását az azt kiállító állatorvosnak aláírásával és kamarai bélyegzőlenyomatával hitelesítenie kell.

A könyvek belső borítóján olvasható az is, hogy e könyvek csak abban az esetben érvényesek, ha minden ott megjelölt adat pontosan ki van töltve! Ennek hiányában az állatot később ellátó állatorvosok a szabálytalanul kiállított könyveket kötelesek bevonni és helyette másikat -immáron szabályosan- kiállítani. (A bevont könyveket a MÁOK országos irodájára kell továbbítani, ahol a sorszám alapján megállapításra kerül a kiadást végző állatorvos személye, majd megtesszük a szükséges lépéseket.)

Az új oltási könyveknek, illetve azok kiállításának nincs egységes ára, mert ez is, mint minden más állatorvosi szolgáltatás, szabadáras. Az állatorvosok illetve a praxisok saját üzletpolitikájuk szerint magul döntik el, hogy ezért kérnek-e, és ha igen, milyen összeget az állattulajdonosoktól. Információink szerint ebben a kérdésben elég nagy eltérések tapasztalhatók az egyes rendelők,praxisok között.Hirlevél feliratkozás
BEJELENTKEZÉS


Regisztráció / EmlékeztetőMÁOK Pest megyei Szervezete 2100 Gödöllői Üzleti Park, Pattantyús Ábrahám krt. 2.
Telefon és fax: 28/511-414 (munkanapokon 8.00 – 14.00 között) E-mail: maokpest@pest-megyei-allatorvos.hu